Nattsamleren & Ensomheten

Ensomheten går gjennom trette og søvnløse gater. Stopper opp ved hver fjerde dør. Sukker, og går inn. Det er krevende å stå ved siden av gyngestoler, barnesenger, kjøkkenbenker og skrivebord. Du ønsker deg annet arbeid. Dagens pust i bakken fås når du blåser ut et nært på nedbrent stearinlys. (… …) Du lukker vinduet nesten igjen, og blir stående et øyeblikk. Ser inn på et lite barn som etter mange netter har sovnet etter blåmodige tårer.

I svart søndagssmørke som snart skal bli til mandagslys lener du deg mot gatehjørnet. Det er stille i den lille og uendelig store hovedstaden. Du ser opp. Langt over byen sitter hun. Nattsamleren. Hver søndagsnatt går du (Ensomheten) en gratis runde på jobb. Du går aldri tomhendt ut dørene. Med på veien videre har du samlet opp små glassbiter med spørsmål, utrop, utpust og innpust uten ord. Og ved morgengry. Akkurat i det mandagslyset er i ferd med å komme frem, tar du en kort tur innom Nattsamleren som selv er ensom (bortsett fra akkurat timene i denne dagens gryning når hun ser deg gå ut dør etter dør med stadig flere biter). Hos Nattsamleren blir glassbitene oppbevart varsomt, sett, og strøket forsiktig langs ujevne kanter. Etter din lille stopp hos dagens siste og første ensomme, trasker du videre på en vei der du håper å møte så få som mulig.

Spørsmålet er vel ikke hvordan det går an å bli så ensom av tomme byer og blikk. Til og med vinduene har sorte ringer under karmene. Gjennom sprosser og støvete glass ser de ned på den forbipasserende. Kontaktflater går ikke alltid utenfor ensomheten. De leter med tålmodighet etter åpne dører. Finner, og går inn til hjertet.

__________________

Bildet ovenfor er hentet herfra, og laget av Lisa Aisato som er illustratør, forfatter og billedkunstner, født 1981. Bildet er gjengitt med tillatelse. Flere fine arbeider og hjemmeside finner du her.

Reklamer

4 kommentarer om “Nattsamleren & Ensomheten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s